До вторник са възможни незначителни краткотрайни повишения на някои реки

26.04.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) днес преди обяд не се очакват валежи. По-късно през деня на отделни места в планинските райони и в Североизточна България ще има слаби, краткотрайни валежи, до 1-5 л/кв.м.
В понеделник през деня - без валежи, по-късно са възможни само локални, съвсем слаби и краткотрайни превалявания. Във вторник на места ще превали, повече в Западна България. Количествата ще са от 1 до 5-6 л/кв.м, но в северозападната част от 10-15 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в цялата страна са се понижавали или са се задържали. Водните количества на реките Голяма река при гр. Стражица, Факийска при с. Зидарово, Марица при с. Радуил и при гр. Белово, и Арда при  Рудозем са над средни води. Останалите наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до -8 см.
Черноморски басейн : нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до -5 см.
Източнобеломорски басейн: отчетени са понижения с до –23 см. Незначително повишение е регистрирано на река Сазлийка при Гълъбово с до +17 см.
Западнобеломорски басейн: отчетени са колебания на речните нива в границите от -9/+6 см.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес нивата на реките в страната ще продължават да се понижават или ще се задържат. До вторник са възможни незначителни, краткотрайни повишения на речните нива на месата, в резултат на продължаващото частично снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд.
Дунавски басейн: краткотрайни, незначителни повишения са възможни в горните течения на реките Искър, Осъм, Янтра и Русенски Лом.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.