Довечера са възможни краткотрайни незначителни повишения на някои речни нива

26.10.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) на места днес ще превали слаб дъжд. През нощта срещу четвъртък валежите ще са на повече места. Количествата ще са до 5-8 л/кв.м. В четвъртък преваляванията ще продължат, но ще са главно в западната половина от страната. Количествата на валежите ще са предимно между 1 и 5 л/кв.м., в отделни райони на Югозападна България –  до около 10 л/кв.м. В петък преди обяд на места в Западна България все още ще превалява. Количествата ще са до 5 л/кв.м.
През последното денонощие в по-голямата част от страната водните нива са се понижавали или са останали без изменение. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество на р. Провадийска при гара Синдел (Черноморски басейн), р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн), както и на р. Марица при Свиленград (Източнобеломорски басейн), където се извършват строителни дейности и има подприщване на реката в този участък. По-съществените колебания, отчетени на отделни хидрометрични пунктове в Дунавския и Източнобеломорския басейн, са вследствие работата на хидротехнически съоръжения.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 7 см до + 25 см

Черноморски басейн: колебания от - 2 см до + 6 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 23 см до + 14 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 9 см до + 8 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн от днес се очакват повишения на речните нива в целия басейна, вследствие на валежи от дъжд. По-значителни краткотрайни повишенията на речните нива се очакват на 27 и 28 октомври във водосбора на р. Янтра и във водосборите на добруджанските реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 26, 27 и 28 октомври ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 26, 27 и 28 октомври, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. От днес, в резултат на валежи, са възможни краткотрайни незначителни повишения на основната река при селищата Габрово, Велико Търново, Севлиево и във водосборите на притоците й р. Джулюница и р. Росица. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 26, 27, 28 и 29 октомври водните количества ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.