Гореща вълна, предупреждава НИМХ – БАН. Речните нива са без промяна или се понижават

08.07.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) за днес е обявен жълт код за високи температури в 23 области – без Търговище, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. Гореща вълна с максимални температури 35° - 38°. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна. Днес ще е без валежи. В четвъртък, над по-голямата част от страната, ще е без валежи. Привечер краткотраен дъжд ще превали на места, главно в планинските райони на Западна България. Количествата ще са между 1 и 5 л/кв.м. В петък превалявания ще има на места в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. Количествата ще са между 5 и 10 л/кв.м. В отделни райони, главно в Североизточна България, са възможни по-интензивни валежи в количества до около 15 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаванитге реки са около праговете за средни води. Реките във водосборите на р. Огоста и р. Искър (Дунавския басейн), южните черноморските реки (Черноморския басейн), на р. Марица – в горното течение, р. Арда – в горното и средното й течение (Източнобеломорски басейн), на р. Струма (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за ниски води.
Водните количества на реките във водосбора на реките Вит, Осъм, Русенски Лом (Дунвския басейн), Провадийска, Камчия и Ропотамо (Черноморския басейн), Марица – в средното течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води. Регистрираните в 8 часа нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива - 6 см – + 4 см.
Черноморски басейн: незначителни промени на водните нива - 3 см – + 2 см. Повишението с + 62 см на измервателен пункт на р. Камчия при Гроздьово е в резултат на изпускане на води от водохранилища по течението на реката.
Източнобеломорски басейн: незначителни промени на водните нива - 9 см – + 5см.
Западнобеломорски басейн: в поречията на Места и Струма са регистрирани незначителни промени на водните нива - 4 см – + 1 см.
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна.
Дунавски басейн – водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Според моделираните водни количества за р. Искър на 8, 9 и 10 юли ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра: прогнозираните водни количества за същия период ще бъдат около средномногогодишната стойност, но под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом водното количество в долното течение на реката 8, 9 и 10 юли ще бъдe около средно многогодишната стойност, но под прага внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.