Горещо време с плавно понижение или задържане на реките

21.07.2015г.

За днес жълт код за високи температури за двадесет и една области обяви Националният институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ- БАН ). Изключение за областите Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич ,Варна и Бургас. Горещо време с максимални температури 34°-37°.
Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Днес само на отделни места, в планините краткотрайно ще превали. Количествата до 5 л./кв.м. В сряда и четвъртък - без валежи.
През изминалото денонощие от 8 ч. на 19 юли до 8 ч. на 20 юли, речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна.
Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за ниски води. Реките във водосборите на Огоста, Искър, Осъм – горното течение, реките Росица, Джулюница и Голяма река (Дунавския басейн), по-голяма част от южните Черноморски реки (Черноморския басейн), р. Марица –горно и долно течение, р. Арда – горно и долно течение (Източнобеломорски басейн), на р. Струма и р. Места (Западнобеломорски басейн) са с водни количества около праговете за ниски води.
Водните количества на реките във водосбора на Провадийска, Камчия - средното и долното течение, Ропотамо (Черноморския басейн), Марица – в средното течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от -7 см до +2 см.
Черноморски басейн: водните нива са останали без изменение или са се понижили с до -1 см.
Източнобеломорски басейн: незначителни колебания на водните нива от – 14 см до + 15 см.
Западнобеломорски басейн: водните нива са се понижавали с до -2 см.
На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна. Възможни са краткотрайни незначителни повишение в следствие на прогнозираните валежи. Към момента подхранването на реките в страната е предимно от подпочвени води.
Дунавски басейн – водните нива ще се понижават или ще останат без промяна, днес са възможни незначителни повишения.
Според моделираните водни количества за река Искър на 21, 22 и 23 юли ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Янтра: прогнозираните водни количества за 21, 22 и 23 юли ще бъдат около и под средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Русенски Лом: водното количество в долното течение на реката на 21, 22 и 23юли ще бъдe под средно многогодишната стойност. Водното ниво ще продължава да се понижава плавно.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.