Има условия за локални интензивни извалявания, възможни са и градушки

13.06.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за гръмотевична дейност по цялата територия  на страната. През това денонощие ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Има условия за локални интензивни извалявания, възможни са и градушки. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. Днес на много места, в страната ще вали дъжд, по-интензивни в Западна България. Количествата ще са от 10-20 л/кв.м, на места малко повече. През нощта срещу вторник отново на много места валежите ще са от 5-15 л/кв.м, на  отделни места и повече, в северозападните и крайните източни райони – до 2-5 л/кв.м.  Във вторник в северозападната част почти без валежи, в останалата – 5-15, на отделни места до 20-25л/кв.м. През следващото денонощие са възможни само изолирани съвсем слаби и краткотрайни превалявания.  

През денонощието от 8 ч. на 11 до 8 ч. на 12 юни водните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Повишения са регистрирани на р. Янтра при Велико Търново, р. Джулюница при с. Джулюница (Дунавски басейн), на р. Харманлийска при гр. Харманли и р. Марица при гр. Свиленград (Източнобеломорски басейн). Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на р. Искър при гр. Нови Искър, р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Осъм при гр. Троян и р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн); р. Айтоска при гр. Камено, р. Факийска при с. Зидарово (Черноморски басейн), р. Марица при гр. Белово, гр. Пловдив, гр. Харманли и гр. Свиленград и притоците й - р. Чепеларска при с. Бачково и р. Харманлийска при гр. Харманли, р. Арда при гр. Вехтино и гр. Рудозем, и притока й р. Върбица при сп. Джебел (Източнобеломорски басейн), р. Струма при с. Бобошево и притоците й - р. Бистрица при с. Гърляно и р. Елешница при с. Ваксево (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 32 см до + 16 см

Черноморски басейн: понижения с до - 6 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 30 см до + 47 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 13 см до + 19 см

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн от днес се очакват краткотрайни повишения на водните нива, вследствие на валежи, като по-съществени ще бъдат при р. Лом и р. Огоста, р. Искър, планинските части на водосборите на р. Вит и р. Осъм, р. Янтра – горно и средно течение, р. Русенски Лом и добруджанските реки. Утре повишения на речните нива ще има в целия басейн. На 15.06 се очаква водните нива да се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 13, 14 и 15 юни ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес ще има краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите на: над яз. „Панчарево“, р. Владайска, р. Банкенска, р. Лесновска, р. Блато, р. Батулийска, р. Малък Искър. Днес и утре ще се повиши водното ниво в средното (след гр. Нови Искър) и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 13, 14 и 15 юни, че водните количества ще бъдат около средно многогодишната стойност. От днес, вследствие на валежи, се очаква водните нива на основната река и притоците й да се повишават, като по-значителни ще са на 14. От 15 юни нивата на реките във водосбора ще започнат плавно да се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 13, 14, 15 и 16.06.2016 ще бъде над средно многогодишната стойност. В периода 13-15.06 се очакват повишения в целия водосбор, като по-значителни се очакват да бъдат днес във вечерните часове и утре в сутрешните часове в горните части на водосбора на р. Черни Лом, а от обедните часове на 14 и на 15 юни и в долните му части както и в долните части на водосбора на р. Русенски Лом. От 16 юни водните нива във водосбора ще започнат да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.