Жълт код в шест области за дъжд и гръмотевична активност

05.08.2014г.

          В шест области за утре НИМХ е обявил жълт код за дъжд и гръмотевична активност.

За областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, локално и до 35-40 л/кв.м за денонощие. Ще се развиват гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра. Ще има и градушки. За старопланиниските райони на София - област се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, като на места те ще достигнат и до 35-40 л/кв.м за денонощие.

Утре на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България, ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. По-голяма е вероятността за интензивни валежи в Западната и Централната част на страната. Очакваните количества ще бъдат между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места, главно в Северозападна България - до 25-35 л/кв.м.

В четвъртък на много места в Западна и Централна България ще паднат краткотрайни, в отделни райони, интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури. Очакваните количества са между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места и до 20-30 л/кв.м.

В петък след обяд в Западна България на отделни места ще има краткотрайни валежи, с количества от 5-10 л/кв.м.

Жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да работите на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Оперативното звено в МОСВ и Басейнова дирекция – Плевен продължава да е активирано.