Жълт код за гръмотевична дейност в 7 области, а в 14 за високи температури. Речните нива са без промяна или се понижават

09.07.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) за днес е обявен жълт код за гръмотевична дейност в седем области: Видин, Враца, Монтана, Област София, София, Перник и Кюстендил, където късно след обяд и вечерта на отделни места ще има гръмотевична дейност.
НИМХ обявява и жълт код за високи температури за Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Сливен ,Хасково, Стара Загора, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик и Благоевград. В тези области - горещо време с максимални температури до 35-38 градуса.
Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Днес почти без валежи. След обяд и през нощта са възможни гръмотевици и краткотрайно да превали над Западна и Централна Стара планина, Рила, Пирин и в Западните Родопи.
В петък превалявания ще има на места в източната половина от страната и в Рило-Родопската област. Количествата ще са между 5 и 10 л/кв.м, в отделни райони са възможни по-интензивни валежи, до около 15-20 л/кв.м. В събота ще е без валежи.
През изминалото денонощие от 8 ч. на 7 юли до 8 ч. на 8 юли речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна.
Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за средни води. Реките във водосборите на реките Огоста и Искър (Дунавския басейн), Южните Черноморски реки (Черноморския басейн), на Марица – горното течение, Арда – горното и средно течение (Източнобеломорски басейн), на Струма (Западнобеломорския басейн) са с водни количества около праговете за ниски води.
Водните количества във водосбора на реките Вит, Осъм, Русенски Лом (Дунавския басейн), Провадийска, Камчия и Ропотамо (Черноморския басейн), Марица – в средното течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: с изключение на река Лом при с. Василковци и на река Вит при с. Крушовица, при чиито измервателни пунктове са регистрирани повишения, съответно с +48 см и с +17 см, измененията на водните нива в басейна са незначителни от -6 см до +4 см.
Черноморски басейн: водните нива са се понижавали с до -4 см.
Източнобеломорски басейн: незначителни промени на водните нива от -17 см до +9 см.
Западнобеломорски басейн: в поречията Места и Струма са регистрирани незначителни промени на водните нива -1 см – +6 см.
На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна.
Дунавски басейн : водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Според моделираните водни количества за река Искър на 9, 10 и 11 юли ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Янтра: прогнозираните водни количества за 9, 10 и 11юли ще бъдат около средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Русенски Лом - водното количество в долното течение на реката на 9, 10 и 11 юли ще бъдe около средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.