Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури в седем области

31.07.2014г.

По прогноза на НИМХ, днес е обявен жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури за области Видин, Монтана, Враца, София област, София град, Перник и Кюстендил. Очакваните количества са между 15 и 30 л/кв.м, с локални извалявания до 50-60 л./кв.м, възможни са градушки.

Днес през деня ще се повишават водните нива в Западна и Централна България, като в резултат на прогнозираните валежи се очакват значителни повишения на нивата на реките: западно от р. Искър (р. Огоста, р. Тимок, р. Арчар, р. Лом и др.), Нишава и Ерма, басейните на Искър (р. Бели Искър, р. Блато, р. Искрецка и др.), Струма и Марица в горните им течения. Възможно е рязко повишаване на речните нива и внезапни наводнения.

В петък в почти цялата страна ще продължат да се повишават водните нива, по-значително в поречията Струма, Места и Арда.

Жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск, съветват от НИМХ.

Оперативното звено в МОСВ е активирано.