Жълт код за обилни валежи е обявен утре в 6 области, възможни са краткотрайни повишения на речните нива

07.03.2017г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) за утре е обявен жълт код за обилни валежи в областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Пловдив и Пазарджик.

През изминалото денонощие водните нива на почти всички от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без съществени изменения. Повишения са отчетени само във водосборите на р. Искър и р. Огоста, вследствие на валежи от дъжд и работата на хидротехнически съоръжения.

Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки в Дунавския басейн и Черноморския басейни са около праговете за високи води. Около и под праговете за средни води са водните количества на почти всички наблюдавани реки в Източнобеломорския и Западнобеломорския басейни.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ-БАН са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -16 см до +45 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са понижения до -2 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -7 см до +9 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от  -10 см до +16 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес речните нива в басейна ще се понижават или ще останат без съществени изменения. На 8 март, в резултат на валежи от дъжд ще има краткотрайни и незначителни повишения на водните нива във водосборите на реките западно от р. Искър (р. Тополовец, р. Войнишка, р. Видбол, р. Арчар, р. Скомля, р. Лом, р. Цибрица и р. Огоста) и р. Искър. На 9 март водните нива в басейна ще се понижават или ще бъдат без съществени изменения. На 10 март, вследствие на валежи от дъжд, водните нива в целия басейн ще се повишават, като по значителни повишения са възможни във водосборите на р. Искър, р. Вит, р. Осъм и р. Янтра.  Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира:  Прогнозираните водни количества на 8, 9 и 10 март ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. Вечерта на 7 и на 8 март, в резултат на валежи, ще има незначително краткотрайно покачване на водните нива на реките във водосборите на: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Лесновска, р. Блато, р. Батулийска, р. Искрецка и р. Малък Искър. На 8 и 9 и 10 март ще се покачи водното ниво на основната река в средното и долното й течение. На 10 март ще има краткотрайно покачване на нивата на всички реки във водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 8, 9 и 10 март ще бъдат над средномногогодишните стойности. През следващите 3 дни нивата във водосбора ще останат без съществена промяна, като на 9 март са възможни краткотрайни повишения в горните части на основната река и водосбора на р. Росица. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 8, 9, 10 и 11 март ще бъдат над средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 2 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 10-12 март се очакват повишения на речните нива в целия водосбор, вследствие на валежи. По-съществени повишения са възможни на 10 и 11 март във водосбора на р. Черни Лом. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.