Жълт код за сняг в 4 области за 19 и 20 март

19.03.2015г.

          По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) за днес и утре е обявен  жълт  код за сняг в четири области - Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик.

За Кърджали и Смолян:
През нощта на 19-ти срещу 20-ти март ще вали сняг и новата снежна покривка  ще  бъде 5-10 см.
За Пловдив и Пазарджик:
В планинската част от областта през нощта на 19-ти срещу 20-ти март ще вали сняг и новата снежна покривка ще бъде 5-10 см.
Жълт код: Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
През нощта снеговалежът ще продължи, в сутрешните часове от запад на изток ще отслабва, след пладне в повечето места ще спре, но в източните райони ще започне да превалява слаб дъжд. Очаквани количества за денонощието: в равнините между 1 и 5 л/кв.м, в планинските райони между 5 и 10 л/кв.м  и ще се образува нова снежна покривка.
В събота до обяд в източните райони все още ще превалява  до  5 л/кв.м,  в Западна и Централна България - без валежи. В неделя облачността ще се увеличава и  вплътнява, но не се очаква да има валежи.
През последното денонощие речните нива в страната са се понижавали или задържали. Водните количества в реките в почти цялата страна са над праговете за високи води.
За Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижили с до -25 см;
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижили с до -10 см. Повишение от +14 см е отчетено на река Камчия при с. Гроздьово.
Източнобеломорски басейн: нивата на почти всички наблюдавани реки са се понижавали - във водосбора на р. Тунджа с до -2 см; в басейна на р. Марица с до -20 см, в поречие Арда с до -37 см.
Западнобеломорски басейн: във водосбора на река Места водните нива са се понижили с до -12 см, а в поречие Струма с до -8 см.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни краткотрайни и незначителни повишения на речните нива в страната. В петък и събота, в резултат на повишената почвена влага, частичното снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, се очакват по-съществени повишения на речните нива в по–голямата част от страната:
За Дунавски басейн се очакват повишения вследствие на валежи от дъжд и сняг, и частично снеготопене в горните и средни течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра, р. Русенски Лом.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.