Жълт код за сняг в областите Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик за 14 март

14.03.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) за днес, 14 март, е обявен жълт код за сняг в четири области – Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик.
За Кърджали и Смолян: Очакват се валежи от сняг, в повечето места до 10-15 л/кв.м, но на отделни места и до 20-30 л/кв.м, с допълнително нарастване на снежната покривка.
За Пловдив и Пазарджик: В Рило-Родопската област се очакват валежи, в повечето места до 10-15 л/кв.м, на отделни места и до 20-30 л/кв.м, с допълнително нарастване на снежната покривка.
Жълт код: Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Днес валежите ще се активизират. Валежи в повечето места до 10-15 л/кв.м, в Рило-Родопската област до 20-30 л/кв.м, с допълнително нарастване на снежната покривка. Почти без валежи ще е в крайните североизточни и югозападни райони от страната.
Утре все още на места ще има превалявания с количества - между 5 и 10 л/кв.м. В понеделник - без валежи.
Водните количества в по-голямата част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре са възможни повишения на речните нива в цялата страна, поради снеготопенето, високата почвена влага, оттичането на реките към устията им и прогнозираните валежи от дъжд и сняг.
За Дунавски басейн повишения от оттичане се очакват за: р. Лом – горно течение, р. Огоста – горно течение, р. Искър – средно и долно течение, р. Вит – горно течение, р. Осъм – горно течение, р. Янтра – горно течение.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.