Жълт код за валежи в 19 области e обявен за 27 май

26.05.2017г.

Националният институт по метеорология и хидрология на БАН(НИМХ- БАН)  обявява за 27 май 2017 г. предупреждение от първа степен за потенциално опасно време /жълт код/ в 19 области от Централна и Западна България. Ще има значителни, на места – интензивни валежи от дъжд. Очаквани сумарни количества – между 15 и 30 л/кв.м, на отделни места в планините и до 40-50 л/кв.м.

По данни на НИМХ-БАН през изминалото денонощие водните нива в по-голяма част от страната са се повишавали, като по-значителни са повишенията в Дунавския и Западнобеломорския басейн (с до +44 см). Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и над праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

 Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -18 см до +44 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -2 см до +10 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -6 см до +9 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -6 см до +29 см.

Въз  основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ–БАН:

Дунавски басейн: Днес и утре  в резултат на валежи ще продължат повишенията на речните нива в целия басейн. Без съществени изменения ще са само нивата на добруджанските реки. По-значителни ще са повишенията във водосборите на реките  Лом,  Огоста,  Искър, Вит,  Осъм и  Янтра. На 28 май все още ще има слаби повишения в горните течения на реките от басейна вследствие от валежи, като повишенията в долните части на основните реки вече ще се дължат на оттичане. От вечерните часове на 28 май  ще започнат понижения на нивата в притоците и горните течения на реките. На 29 май все още ще има повишения само в долните течения на основните реки вследствие на оттичане. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира:  Водните  количества на 27, 28 и 29 май ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес и утре в резултат на валежи ще има краткотрайни повишение на водните нива на реките във водосбора. По – съществени повишения на водните нива ще има на реките във водосборите на: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Лесновска, р. Банкенска, р. Блато, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър и в средното и долното течение на основната река. От 28 май речните нива ще започнат да се понижават, но водното ниво в средното и долното течение на основната река ще продължи да се повишава. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира:  На 27, 28 и 29 май   прогнозираните водни количества ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес и през следващите два дни в резултат на валежи ще продължат повишенията на водните нива във водосбора на р. Янтра. През нощта срещу 27 май  се очаква водното количество на основната река при Габрово да премине прага за внимание и да се задържи над него до 28 май.  Значителни ще бъдат повишенията и във водосборите на притоците – реките Лефеджа и  Росица. На 28 май речните нива плавно ще започнат да се понижават, като повишения ще има все още в долното течение на р. Янтра вследствие на оттичане. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира:  Водните  количества в долното течение на реката на 27, 28, 29 и 30 май  ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще се повишават, днес главно в средните и горните части, а от утре и в долните. От 29 май  ще започне процес на понижение на речните нива във водосбора, като вследствие на оттичане все още ще има повишения в долните му части. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.