Козлодуй отбелязва Международния Ден на река Дунав

28.06.2019г.

В два дни - 28 и 29 юни, Козлодуй се вписва активно в международната инициатива, насърчаваща живеещите в Дунавския басейн да бъдат отговорни в опазването на реката и притоците й.

Близо 100 души – представители на Басейнова дирекция „Дунавски район“, Община Козлодуй, АЕЦ „Козлодуй“ и Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“, а също и деца от лятното училище на школа „Галекса“, се събраха в петъчния ден на брега на Дунав в Ботев парк. Те се включиха в кампанията „Да изчистим Дунав заедно“ на фондация „Океани без отпадъци“ (Waste Free Oceans), която се провежда за втора година в България. Бернард Меркс – един от основателите на „Океани без отпадъци“, поздрави участниците и даде старт на почистването на речната ивица.

Инж. Петър Димитров, директор на БДДР, посочи че именно чрез общи усилия може да се постигне опазване на Дунав и реките ни.

В съпътстващата програма на събитието Община Козлодуй организира пункт за наблюдение на птици за всички, които проявиха интерес за обогатяване на познанията си за птичия свят по Дунав.

Всеки участник в акцията получи от БДДР грамота „Приятел на Дунав“ с обещание за нова среща през 2020 г.

Събитията, посветени на голямата река в Козлодуй, продължават на 29 юни, с целодневен фестивал на рибата.

Галерия