Краткотрайни, незначителни повишения на речните нива са възможни днес и утре в резултат на прогнозирани валежи

31.07.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес ще има краткотрайни превалявания придружени от гръмотевици в Западна и Централна България. Без валежи ще е в югоизточните и крайните северозападни райони. Преобладаващите количества на валежа ще са 3-8 л/кв.м, в отделни райони до 15-20 л/кв.м. В събота само на отделни места, главно в планинските райони слабо ще превали. Количествата ще са между 3 и 10 л/кв.м. В неделя вероятността за валежи е малка.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за ниски води. Реките във водосборите на р. Огоста – в долното течение, р. Осъм – в долното течение, р. Янтра – в средното течение, р. Русенски Лом, (Дунавския басейн), р. Провадийска – в горното течение, р. Камчия – в долното течение (Черноморски басейн), р. Тунджа – в долното течение, р. Марица – в горното и долното й течение (Източнобеломорски басейн), р. Струма – в горното течение (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за средни води. Водните количества на реките във водосбора на р. Марица – в среднотйо течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 3 см до + 4 см
Черноморски басейн: водните нива са се изменяли от - 5 до + 18 см
Източнобеломорски басейн: колебания на водните нива от - 15 см до + 11 см
Западнобеломорски басейн: водните нива са се понижили с до – 1 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и утре ще се понижават или ще останат без промяна. Краткотрайни незначителни повишения са възможни днес и утре в резултат на прогнозирани валежи. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.
Дунавски басейн – днес и утре водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Краткотрайни незначителни повишения са възможни в горното течение на р. Огоста. Според моделираните водни количества за р. Искър на 31 юли, 1 и 2 август ще са под средната многогодишна стойност, но водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 31 юли, 1 и 2 август ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества на 31 юли, 1 и 2 август ще бъде около средно многогодишните, като нивата ще продължат да се понижават.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.