Краткотрайни повишения на речните нива са възможни в Дунавския и в Черноморския басейн

15.04.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за вятър в Северна България. През нощта и утре ще духа силен северозападен вятър със скорост 15-17 м/сек и пориви до 22 м/сек. В Черно море вятърът от запад- северозапад ще е със скорост 14-20 м/сек. (7-8 по Бофорт). След обед постепенно ще отслабва. Времето може да бъде потенциално опасно, а прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание. Ако възнамерявате да работите на открито, следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Днес се очакват слаби превалявания главно в североизточните райони. Количества на валежа ще са 1-3 л/кв.м. В събота и неделя вероятността за валежи е малка.

През денонощието 8 ч. на 13 до 8 ч. на 14 април нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали.  Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките Искър при гр. Нови Искър (Дунавски басейн), Врана при с. Кочово, Айтоска при гр. Камено, Факийска при с. Зидарово и Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), горното течение на р. Марица и р. Арда при с. Вехтино (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 228 см до + 8 см

Черноморски басейн: понижения до - 4 см

Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 13 см до + 79 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 8 см до + 2 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и утре, в резултат на прогнозирани валежи, са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 15, 16 и 17 април ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 15, 16 и 17 април ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 15, 16, 17 и 18 април ще бъде над средно многогодишната стойност. Краткотрайни повишения във водосбора са възможни в периода 15-17 април. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.