Краткотрайни валежи с гръмотевици, понижение на речните нива

28.04.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) над Западна България и на много други места в страната днес ще има краткотрайни валежи, на места с гръмотевици. Количествата – до 4-5 л/кв.м, в северозападните райони – до 10-12 л/кв.м.
В сряда превалявания ще има на повече места в Източна България и в южните райони. Количествата – предимно от 1 до 5 л/кв.м, в отделни райони на Родопите – до 15-20 л/кв.м. Възможни са краткотрайни интензивни превалявания в следобедните часове. В четвъртък вероятността за валежи е много малка.
Водните количества на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води и са в процес на постепенно понижение. През изминалото денонощие нивата на реките са се изменили незначително +9см – -10 см.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили -8см до +4 см.
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили 0 см до +2 см.
Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили +6 см до -9 см.
Западнобеломорски басейн: отчетени са колебания на речните нива в границите от +10 см до -1 см.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, нивата на реките в страната днес ще продължават да се понижават или ще се задържат. В прогнозирания тридневен период са възможни незначителни, краткотрайни повишения на речните нива на места, в резултат на продължаващото частично снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд.
Дунавски басейн – незначителна промяна на водните нива.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.