МОСВ привежда Оперативното звено за предотвратяване на опасностите от вредното въздействие на водите в повишено внимание

26.06.2014г.

По информация на НИМХ и днес въздушната маса над страната остава неустойчива. В часовете преди обяд ще преобладава слънчево време. В следобедните ще се развива купеста и купестодъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. По-интензивни,  до 20-30 мм на повече места ще са валежите и гръмотевиците през нощта срещу петък. По - значителни ще са над Стара планина.

В петък превалявания ще има на много места в страната, с количества между 10 и 20 мм,  в отделни райони и с локални валежи с количества до 30-50 мм.

Днес са възможни повишения на нивата на реките от Дунавския водосбор и Централна България, в резултат на очаквани по-интензивни валежи по тези места и/или изпускане или преливане на язовири.  В петък са възможни и локални поройни наводнения.

МОСВ  привежда  работата на Оперативното звено за  предотвратяване на опасностите от вредното въздействие на водите в повишено внимание. Уведомени са областните управители и кметовете на общините да организират постоянно наблюдение на нивата в язовирите и в случай на повишаване, да започне контролирано изпускане на води, преди започване на дъждовете, с цел недопускане повишаване нивата в реките и предпазване на населението надолу по течението. Уведомени са собствениците на язовирите по Приложение 1 на Закона за водите да започнат спешно контролирано освобождаване на обеми за поемане на високи води.