Министър Димов връчи награди на ученици в международен конкурс

07.02.2019г.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов връчи наградата на участниците от България, които спечелиха второ място в международния конкурс Майстор на изкуството на Дунав 2018 /Danube Art Master Competition 2018/. Учениците от екоклуб „Зелени идеи за туризъм“ към СУ „Георги Бенковски“ в Тетевен печелят престижно място в състезанието, организирано между страните към Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав.

Победителите бяха оповестени в рамките на 21-та редовна среща на Международната комисия за опазване на реката към конвенцията (проведена на 11 и 12 декември 2018 г. във Виена). Учениците от екоклуба са отличени с втора награда в категорията видеоклип сред 110 училища, които участват. Отличеното видео е на тема „Почистване и зарибяване с пъстърва на р. Бели Вит за по-здравословен Дунав“. Учениците получиха камера от организаторите на международната инициатива, а от името на МОСВ – раници, федербал и материали на екологична тематика за всеки от участниците в проекта, които са в 9 и 12 клас.

„Поздравявам ви за инициативата по почистване на реката – с вашия пример сте показали, че когато си почистил, после пазиш природата. Вие успешно сте приложили подхода learning by doing (или учене чрез практика) в опазването на околната среда“, каза министър Димов. Той изрази надежда, че те ще имат принос в прилагането на принципите на кръговата икономика в тяхното кариерно развитие. Ръководителят на клуба и учител по английски език в училището Лора Йорданова разказа, че нейните възпитаници участват в инициативата по почистване и зарибяване на река Вит за трети път, а идеята за филма се е зародила сред децата докато се снимали по време на екоакцията.

Основните цели на клуба са придобиване на знания за отговорното отношение към природата, устойчив екотуризъм, обогатяване знанията и компетенциите на учениците по английски език в област екологичен и биотуризъм, умения за работа в екип, изграждане на отношение към околната среда. Сред дейностите на клуба са съставяне на правилник с добри практики за зелено пазаруване и зелени етикети, популяризиране на основни термини на английски, свързани с околната среда и рециклирането, участие в екоучилище в с. Рибарица и почистване на р. Бели Вит.

Видеото може да се види на:
https://www.facebook.com/DanubeArtMaster2011/videos/870691999985493/

Конкурсът Danube Art Master Competition`2018 се организира съвместно от Международната комисия за защита на река Дунав (ICPDR) и Глобалното партньорство за водните ресурси в Централна и Източна Европа (Global Water Partnership Central and Eastern Europe) с цел да насърчи деца и младежи да се запознаят с реките около тях. Участници са деца между 6 и 18 години от училища, НПО и други асоциации по басейна на р. Дунав, които се състезават в две категории: произведение на изкуството и видеоклип. Конкурсът има две нива – национално и международно, и за да участват в международното състезание, участниците трябва да бъдат избрани на национално ниво. Темата на конкурса през 2018 г. е „Бъди активен за по-здравословен Дунав“/„Get active for a healthy Danube“. Басейнова дирекция "Дунавски район" подпомага провеждането на конкурса в България.

Конкурсът International Danube Art Master 2018 беше обявен на Международния ден на Дунав на 29 юни 2018 г. Темата на конкурса се основава на мотото на тазгодишния Ден на р.Дунав - "Бъдете активни за по-здравословен Дунав".

 

Галерия