Младежки воден парламент провежда десетото си еко училище в Плевен

05.08.2022г.

Ученици от 10 еко клуба, част от Младежки воден парламент, се събират в Плевен, за да проведат десетото лятно екологично училище. Темата на юбилейното издание е ,,Вдъхновение от р. Дунав“ и ще се проведе в периода 08 - 12 август.

Церемонията по откриването на екологичното училище ще се състои на 08 август в Туристически дом ,,Кайлъка“, град Плевен, от 14:00 часа. Домакин на тазгодишното еко училище е обичаният от всички малки и големи Иво Джокин – ръководител на Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в село Байкал, община Долна Митрополия.

Еко училището е едно от основните годишни събития на Младежки воден парламент. Целта е да се представи на младото поколение по нагледен начин колко важна е ролята на водата и нейното управление и от своя страна – младите хора да представят своя опит, знания и принос.

В програмата на еко училището са включени посещения на Деветашката пещера, Крушунските водопади и еко пътека „Златна Панега“. Целта е младежите да опознаят флората и фауната на района. Предвидено е и пътуване до р. Дунав при с. Байкал. Там по традиция Младежки воден парламент ще участва в инициативата ,,Да изчистим Дунав заедно“, организирана от „Еко Партнърс България“ АД, Каяк клуб – Свищов, БДДР и фондация „Океани без отпадъци“. Кампанията насърчава опазването на водите и брега на река Дунав, разделното събиране и рециклиране на отпадъците. Акцията за почистване от кампанията „Да изчистим Дунав заедно“ е на 9 август, от 11 часа, като са поканени и жители на Байкал.

По време на еко училището ще бъде извършен мониторинг на водите на реките Искър, Дунав, Осъм и Панега. Получените резултати ще бъдат обобщени и представени в традиционния сборник, който обобщава дейността на всяко еко училище. Сборникът се публикува на страницата на Младежкия воден парламент https://youthwaterparlament.wordpress.com

Освен в природата, учениците ще посетят и пречиствателната станция в град Ловеч, за да проследят пътя на водата в населените места. Техни водачи ще бъдат инж. Виктория Кънчева и инж. Радослав Тонев от младежката секция на Българската асоциация по водите.

Младежки воден парламент е организация, която обединява дейността на екологични клубове в цялата страна. Целта на парламента е да повиши екологичното самосъзнание на учениците и да бъде платформа за сътрудничество в инициативи, свързани с опазването на водните ресурси. Фондация Български младежки воден парламент е основана на 4 август 2011 г. под най-големия водопад на Балканския полуостров – Райското пръскало, с подкрепата на басейновите дирекции в България.