НИМХ – БАН предупреждава за значителни валежи, силни гръмотевични бури и градушки в 10 области от Северна България

03.07.2017г.

По данни и прогнози на Нациоалния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) през следващото денонощие през страната, от запад на изток, ще премине студен атмосферен фронт. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, привечер и в Източна. Ще духа умерен, временно силен северозападен вятър, с който ще нахлува хладен въздух. В източните райони вятърът все още ще е от североизток, но привечер и там ще се ориентира от северозапад. Температурите ще се понижат значително и максималните ще са предимно между 19° и 24°, по-високи ще останат в Източна България и в местата с повече слънчеви часове. През нощта срещу вторник валежите ще продължат главно в централните и източните райони от страната.

Времето през следващите 3 дни

Във вторник ще има променлива облачност, все още ще има и валежи, но на по-малко места и по-слаби. Вятърът ще е умерен, от северозапад. През следващите дни времето ще е предимно слънчево, с развитие на купеста облачност след обяд, но вероятността за валежи е малка. Още в сряда вятърът чувствително ще отслабне. Бавно ще се затопля и в четвъртък максималните температури ще са между 27° и 32°.

Прогноза за очаквани количества валежи

За 3 юли 2017 г. – развива се мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще има интензивни валежи, придружени със силни гръмотевични бури и градушки. Значителни количества ще има в Северозападна и Централна България, привечер и в Източна. Средни количества между 20-30 л/кв.м, в отделни райони са възможни количества около и над 60 л/кв.м. Интензивни валежи се очакват в:

Дунавски басейн – в крайните западни части, във водосборите на  реките Тимок,  Тополовец, Видбол, Арчар, Скомля, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър, Вит, Осъм, Янтра, Русенски Лом.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.