НИМХ: Жълт код за вятър в Бургас, Ямбол и Хасково

21.11.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес ще има югозападен вятър със средна скорост 10-13 м/сeк. и пориви до 20-22 м/сeк. НИМХ обяви за утре жълт код за вятър в още три области – Добрич, Варна и Кърджали, освен в Бургас Ямбол и Хасково, където предупреждението важи от днес. Ще духа силен югозападен вятър със средна скорост 12-15 м/сeк. и пориви до 20-24 м/сeк. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите и не поемайте излишен риск.

От утре ще започнат повишения във всички реки. Довечера само в крайните северозападни райони и южните Родопи ще превали. Количества на валежа ще са между 1 и 5 л/кв.м. В неделя ще превалява в Западна България – в количества от 5-15,  а в отделни райони до 20 л/кв.м. През следващото денонощие валежите ще продължат с прекъсвания и ще обхванат и Източна България. Очакваните нови количества ще са от 10-20, на места и до 30-35 л/кв.м.
През изминалото денонощие (от 8 ч. на 19 до 8 ч. на 20 ноември) водните нива на реките в по-голямата част от страната са останали без промяна или са се понижавали. Отчетени са повишения на отделни измервателни станции. Протичащите водни количества са около праговете за ниски и средни води. В горното течение на р. Искър (Дунавски басейн) водното количество е около праговете за екстремно ниски води, а в долното течение на р. Огоста (Дунавски басейн) и р. Сазлийка при Гълъбово (Източнобеломорски басейн), около прага за високи води.
Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн:колебания на водните нива от + 27 см до - 25 см
Черноморски басейн:водните нива са се понижили с до - 2 см
Източнобеломорски басейн:изменения от + 10 до - 5 см
Западнобеломорски басейн:колебания в рамките на - 5 до + 3 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в:
Дунавския басейн нивата на наблюдаваните реки днес ще продължат да се задържат или понижават. В неделя и в понеделник, вследствие на прогнозирани валежи се очаква да започнат повишения на реките в целия басейн. По-значителни се очаква да бъдат в р. Русенски лом и Добруджанските реки. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 21, 22 и 23.11. ще бъдат около средната многогодишна стойност и около прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 21, 22 и 23.11.2015 г., че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 21, 22, 23. 11 водното количество ще бъде около и под средно многогодишната стойност, а на 24.11 – над нея. От 22 срещу 23 ще започне повишение на нивата – отначало в горните части на водосбора, а на 24.11 и в долните части на водосбора. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук