НИМХ обяви жълт код за дъжд във всички области, речните нива продължават да се повишават

26.11.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес ще паднат значителни количества валеж от дъжд, между 15 и 25 л/кв.м. За областите Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив, Смолян, Пазарджик, София област, София, Перник, Кюстендил и Благоевград количествата ще са между 20 и 30 л/кв.м.

Жълт код за сняг НИМХ обяви за областите Монтана, Враца и Видин, а жълт код за вятър – в Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. Вятърът ще се усилва от изток-североизток, със средна скорост 14-17 m/s. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.

Нивата на реките ще продължат да се повишават. Има вероятност р. Върбица при Златоград да достигне червения праг на предупреждение – "тревога" на 27 срещу 28 ноември.

През последното денонощие валежната зона ще премине от югозапад на североизток, сумарните количества на валежа в повечето места ще са 15-25 л/кв.м. През нощта и в сутрешните часове, в Западния Предбалкан дъждът ще се примесва със сняг. В петък валежите ще се активизират. Количествата ще са: в западната и централната част от Северна България – 5-15 л/кв.м, в североизточните райони - 2-7 л/кв.м, в Южна България – 15-25 л/кв.м, локално, в района на Родопите, до 40-50 л/кв.м. От запад в събота валежите постепенно ще спират. В Източна България все още ще вали, очаквани количества – 10-20 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8 ч. на 24 до 8 ч. на 25 ноември) водните нива на реките в по-голямата част от Дунавския и Черноморския басейн, както и Родопските притоци на р. Марица и р. Арда в Източнобеломорския басейн, се повишиха вследствие на валежите. В горното течение на Места, Струма и техните притоци (Западнобеломорския басейн) нивата се повишиха, а в долно течение на основните реки се понижиха. Вследствие на валежите през изиминалото денонощие по-значителни повишения са отчетени на р. Огоста при Бутан - 29 см, р. Искър при Нови Искър - 89 см, и Струма при Кресна - 28 см. Протичащите водни количества в по-голяма част от страната са около праговете за ниски и средни води. Водните количества в долното течение на р. Огоста, р. Русенски Лом (Дунавски басейн), в долното течение на р. Камчия (Черноморски басейн), р. Сазлийка при Гълъбово (Източнобеломорски басейн), както и в горното и средно течение на поречие Струма, са около прага за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания на водните нива от + 89 см до -40 см

Черноморски басейн: водните нива са се повишили с до 9 см

Източнобеломорски басейн: изменения от + 16 до - 8 см

Западнобеломорски басейн: колебания в рамките на - 6 до + 18 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и през следващите 2 дни в резултат от прогнозираните валежи се очаква краткотрайни повишения на нивата на реките в целия Дунавски басейн. По-значителни повишения се очакват във водосборите на реките Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм както и Добруджанските реки в периода 26-27 ноември. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 26, 27. и 28 ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. На 26 и 27 по-значително ще бъде покачването на водните нива на реките във водосборите  над яз. Панчарево, реките Владайска, Банкенска, Блато, Лесновска, Искрецка и в долното течение на основната река, след вливането на р. Искрецка. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 26, 27 и 28, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност, но под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 26, 27, 28 и 29 количеството ще бъде над средно многогодишната стойност. По-значително повишение се очаква на 27 срещу 28 ноември в горните части на водосбора, а на 28 и 29 – и в долните части. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.