НИМХ обяви оранжев код за сняг в осем области, червен код за р. Върбица при гр. Златоград. МОСВ aктивира оперативното звено от 8 часа на 16 януари

15.01.2016г.

За утре от НИМХ е обявен оранжев код за сняг в осем области: Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пазарджик, София Област, София, Перник и Кюстендил. Снежна покривка, която ще се образува до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 15 см, на места до 20 см, но снеговалежите ще продължат с очаквано усилване на вятъра. Обстановката ще се усложнява. Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.

Жълт код за сняг има за тринадесет области: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян и Благоевград.

За Видин, Монтана, Враца и Плевен снежна покривка, която ще се образува до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 10 см, но снеговалежите ще продължат .

За Русе, Търговище, Разград и Силистра: дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 10 см, но снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява.

За Стара Загора и Пловдив на 16-ти януари дъждът ще премине в сняг. Привечер и през нощта срещу 17-ти ще се образува снежна покривка до 10-15 см. Обстановката ще се усложнява.

За Кърджали и Смолян ще вали сняг, през нощта срещу неделя валежите ще се усилват, обстановката ще се усложнява.

За Благоевград дъждът ще премине в сняг едва привечер, в крайните южни райони от областта. Ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти ще достигне 10 см, но снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра, обстановката ще се усложнява.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда е обявила червен код "Тревога" за р. Върбица при гр. Златоград. Специално внимание трябва да има към водосборите на южночерноморските реки, целия водосбор на р. Арда (и р. Върбица), р. Марица и притоците й в долното течение, средното и долно течение на р. Тунджа и водосборите на р. Струма и р. Места.

Днес и през нощта срещу събота ще има валежи, предимно от дъжд - количества между 1 и 5 л/кв.м. В събота валежите ще продължат и ще са от дъжд и сняг. В Северна и Западна България валежите ще са предимно от сняг. Количествата ще са между 5 и 15 л/кв.м., на места ще достигнат 20 л/кв.м. В планините на Западна България - до 40 л/кв.м. В Южна България валежите ще са от дъжд, вечерта и през нощта срещу неделя ще преминават в сняг. Количествата ще бъдат между 5 и 15 л/кв.м. В крайните южни райони валежите ще са предимно от дъжд и ще достигнат до 30 л/кв.м. През нощта срещу неделя валежите ще продължат , в по-голямата част от страната ще вали сняг, само по Черноморието и в крайните югоизточни райони - дъжд. Количества в повечето места ще са между 15-25 л/кв.м, в Родопите 30-60 л/кв.м, на отделни места и повече.

В неделя валежите ще отслабнат и почти навсякъде ще преминат в сняг. Количествата в Северна България ще са между 5-10 л/кв.м, в Североизточните райони до 15 л/кв.м. В Южна България от 2-5 л/кв.м по-късно през деня ще започнат да спират. През нощта срещу понеделник слаб сняг ще превалява главно в Северна и Западна България, количества 1-3 л/кв.м, но и там ще са в процес на спиране. В понеделник слаб сняг ще превалява на места, главно в планините и източните райони, количества от1-3 л/кв.м.

През изминалото денонощие (от 8:00 часа на 14.01. до 8:00 часа на 15.01.) нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения.

Протичащите водни количества в Дунавския,  Западнобеломорския басейн и северночерноморските реки са около праговете за високи води, а в южночерноморските реки и Източнобеломорския басейн са около праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: от-20 см до +18 см;

Черноморски басейн: от -20 см до +2 см.

Източнобеломорски басейн: от -12 см до +15 см.

Западнобеломорски басейн: от -8 см до +16 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес (15.01) водните нива ще се понижават или ще останат без изменение. През следващите 3 дни, вследствие на прогнозирани количества валежи от дъжд и сняг, се очакват повишения на речните нива в целия басейн, като по-значителни ще са в горното течение на р. Искър и водосборите на Осъм, Янтра и Русенски Лом

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира количества на 16, 17 и 18.01 над средната многогодишна стойност. По- значително ще бъде покачването на водните нива на реките: Владайска, Банкенска,  Лесновска, Батулийска, Искрецка,  Малък Искър, Златна Панега. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 16, 17 и 18.01 около и над средномногогодишната стойност. От 16.01. ще започне повишение на водните нива, отначало в горните части на водосбора, а на 17 и 18.01 и в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на реката на 16, 17, 18 и 19.01 около и над средномногогодишната стойност. Нивата ще останат без съществена промяна до сутрешните часове на 16.01. От следобедните часове на 16.01 нивата ще започнат да се повишават, отначало в горните части на водосбора, а на 17 и 18.01 и в долните части. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.