На 12.12 речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. В резултат на валежи на места се очакват краткотрайни повишения на речните нива

12.12.2022г.

На 12.12 речните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. В резултат на валежи на места се очакват краткотрайни повишения на речните нива:

- през нощта на 12 срещу 13.12 ще има краткотрайни повишения на водните нива във водосборите на реките източно от р. Янтра (включително). В резултат на оттичане на 12.12 се очакват повишения на нивата в долните течения на основните реки в Дунавски басейн;

- през нощта срещу 13.12 ще има краткотрайни повишения на речните нива в Черноморски басейн;

- през нощта на 12 срещу 13.12, са възможни незначителни и краткотрайни повишения на нивата в Източнобеломорски басейн;

- вечерта и през нощта на 12 срещи 13.12 ще има краткотрайни и незначителни повишения на нивата на реките в Западнобеломорски басейн, като в резултат на оттичане повишения се очакват през деня на 12.12 в долните течения на основните реки от басейна.

Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

За 13 декември 2022 г. за 9 (девет) области, главно в Североизточна България, НИМХ издава предупреждение от първа степен (жълт код) за снеговалежи и образуваща се снежна покривка с дебелина между 2 и 10 cm. С умерен и временно силен запад-северозападен вятър ще се създадат условия за виелици и навявания.

Подробна информация можете да намерите тук.