На 17.04, 18.04, 19.04 и 20.04 речните нива в голяма част от басейните ще се повишават

17.04.2024г.

За 18 април 2024 г. Национален институт по метрология и хидрология (НИМХ) издава предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи и гръмотевични бури в 6 области от Източна България.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ прогнозата е:

Дунавски басейн: Днес (17.04) и през нощта срещу 18.04, в резултат на валежи, ще се повишават речните нива в целия басейн, значително във водосборите на реките Нишава, Искър, Вит, Осъм и Янтра. На 18.04 речните нива във водосборите западно от този на р. Янтра ще се понижават, а в останалата част от басейна ще продължат да се повишават, в резултат на валежи. На 19 и 20.04 речните нива в голяма част от басейна ще се понижават, като през първия ден в резултат на оттичане, все още ще има повишения на речните нива в долните течения на основните реки. На 20.04 в резултат на валежи ще има повишения на речните нива във водосборите на реките източно от р. Янтра.

В резултат на прогнозирани интензивни валежи има опасност от възникване на поройни наводнения в басейна, както следва: в следобедните и вечерните часове на 17.04 и през нощта срещу 18.04.2024 г. във водосборите на реките Габерска, Огоста (по основната река и във водосборите на реките Берковска, Ботуня и Шугавица), Искър (по основната река и във водосборите на реките Бебреш, Бели Искър, Витошка Бистрица, Блато, Блато, Елешница, Златна Панега, Искрецка, Лакатица, Леви искър, Лесновска, Малък Искър, Палакария, Планщица, Пряка, Урдина и Шипочница), Вит (по основната река и във водосборите на реките Калник, Каменка, Катунецка, Лесидренска и Черни Вит), Осъм (по основната река и във водосборите на реките Дрипля и Команска), р. Янтра (по основната река и във водосборите на реките Багарещица, Видима, Граднишка, Козлята, Крапец, Негойчевица, Плачковска и Росица).

Подробна информация можете да намерите на интернет страницата на НИМХ и МОСВ.