На 22 април отбелязваме Деня на Земята под мотото „Да възстановим нашата планета Земя“

21.04.2021г.

На 22 април 2021 г. Денят на Земята отбелязва своята 51-ва годишнина. Тази година темата на кампанията е „Да възстановим нашата планета Земя“.Фокусът е поставен върху естествените процеси, нововъзникващите зелени технологии и иновативното мислене, които могат да възстановят екосистемите в света.

От всеки един от нас зависи да възстановим нашата Земя, не само водени от грижата за природния свят, но и от факта, че тя е наш дом. Всички ние се нуждаем от здрава планета, за да поддържаме своите работни места, поминък, здраве, оцеляване и щастие.

За Деня на Земята в цялата страна се предвиждат редица информационни кампании, инициативи и събития, сред които засаждане на дръвчета и цветя, изработване на великденски украси от отпадъчни материали, провеждане на фотоконкурси и изложби на детски рисунки. Ще се проведат благотворителни базари за продажба на къщички за птички и почистване на различни местности.

По традиция, Денят на Земята ще бъде отбелязан в съвместна кампания на Басейнова дирекция „Дунавски район“ и Регионална инспекция по околната среда и водите – Плевен. Инициативите в Плевенска област вече започнаха. Изложби с детски рисунки, на възпитаница на градините „Щурче“, „Слънце“ и „Теменуга“, са подредени в сградите на БДДР и РИОСВ – Плевен, а също и в отдел „Природа“ на Регионалния исторически музей. Предвиждаме тези малки изложби да останат поне един месец. Всяко дете от тези детски градини ще получи грамота са участие в изложбите, подредени в трите институции.

През миналата седмица беше дадено началото на кампания за засаждане на бели рози в детски градини и училища в града. Кампанията се организира от Лайънс клуб „Огледало“, Лайънс клуб - Плевен и Лео клуб „Олимпиец“, като първата инициатива беше в начално училище „Христо Ботев“. Четвъртокласници от същото училище организират онлайн мероприятие с децата от плевенски детски градини. Освен песни и танци, свързани с красивата ни планета и опазването на природата, инициативата имаше и модно дефиле с  дрехи и аксесоари, изработени от найлонови торбички, хартия, чували, картон, вестници, пластмаса, списания и други ненужни никому вещи.

В училище „Иван Вазов“ деца представиха пред свои съученици идеи как всеки може с малки стъпки да допринесе за опазването на планетата ни.

Тази година се провежда 2-ри Национален онлайн конкурс за детска рисунка, посветен на 22 април, организиран от Община Долна Митрополия и общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси -  с. Байкал.

Още за инициативите и възможностите всеки да се включи в отбелязването на Деня на Земята може да научите тук.