На 29 юни отбелязваме Деня на река Дунав

27.06.2017г.

„Бъди активен за по-чист Дунав“ е мотото на кампанията по повод 29 юни – Деня на река Дунав. От 2004 г. той се отбелязва на тази дата, когато е подписана в София Конвенцията за опазване на река Дунав. Идеята на ежегодната европейска инициатива е да привлече вниманието към значението и опазването на Дунав и притоците й.

Всички български крайдунавски общини отбелязват Деня на река Дунав с научни форуми, фестивали, екологични акции, художествени  и кулинарни прояви, спортни състезания, пленери, дискусии, изложби и други.

Във Видин ще „акостира“ библиокораб и ще има празник под наслов „Мъдрости и потайности край Дунав.“ В Лом ще се проведе традиционното за 29 юни почистване на Крайдунавския парк. Първо издание на Фестивал на рибата организират в Козлодуй, заедно с конкурс за природни материали и пътуване с „Радецки“. В Оряхово предвиждат музикално пътешествие по река Дунав. В село Байкал за поредна година подготвят празник на Дунав. Рисунки на тема „Дунав бели Дунав“ ще сътворят деца в Гулянци. В Никопол ще отбележат Деня на Дунав с изложби, пленери и екологични акции. Втори фестивал на река Дунав ще огласи Белене между 29 юни и 1 юли. Свищов отбелязва 140 години от освобождението на града. В университета в Русе се организира научна конференция с участието на експерти по устойчиво управление на водите от България и Румъния. Празничен концерт ще звучи в Силистра, а в Тутракан са предвидени традиционните регати. Денят на Дунав ще бъде отбелязан с отрит урок и във Варна.

Басейнова дирекция „Дунавски район“, Басейнова дирекция „Черноморски район“ , регионалните инспекции по околната среда и водите в Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново и Русе организират, участват и подпомагат провеждането на инициативи от кампанията за Деня на Дунав.

Организатор на кампанията на европейско ниво е Международната комисия за опазване на река Дунав. Партньор на кампанията за България е „Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България” АД.

Подробна информация за Деня на Дунав можете да намерите на страницата на МКОРД на адрес  http://www.danubeday.org/

Подробна информация за инициативите за Деня на Дунав в България можете да намерите тук