На 8-ми март четири области с оранжев и десет с жълт код за сняг

08.03.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) за 8-ми март е обявен оранжев код за сняг в четири области – Кърджали, Смолян, Пазарджик и Пловдив. Валежите ще продължат. В планинските части дебелината на снежната покривка ще се увеличи с още 20-30 см. 

Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.  
Жълт код за сняг е обявен в десет области - Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, София-област и Благоевград. Валежите ще продължат с очаквани количества 20-30 л/кв.м.
В Предбалкана валежите ще продължат и очакваните количества ще са 20-30 л/кв.м за денонощието.
За София-област и Благоевград - в планинските части снежната покривка ще се увеличи с още 10-20 см. 

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.  
Днес в крайните югозападни райони и в по-източните райони на Тракия дъжд. Количества на валежите /за 7-ми и 8-ми/ между 10 и 25 л/кв.м, в Предбалкана до 40-60 л/кв.м, а в Родопската област до 60-80 л/кв.м.
В понеделник и вторник валежи, предимно от сняг ще има само на отделни места - количества 5-10 л/кв.м.
През последното денонощие речните нива в страната са продължили да се повишават. Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води, а водното количество на р. Айтоска при с. Камено е над прага за внимание. 
На база метеорологичната и хидрологична обстановка днес ще продължат да се повишават речните нива в почти цялата страна. В резултат на регистрираните и прогнозираните валежи от дъжд и сняг, положителните температури и повишената почвена влага, през прогнозирания тридневен период се очакват значителни повишения на речните нива в страната.
За Дунавски басейн:
Водосборите на реките и съответните им притоци: Лом, р. Огоста, р. Осъм, р. Янтра горно и средно течение и съответните й притоци, р. Русенски Лом – целия басейн.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.