Над 50 чувала с отпадъци бяха събрани в Байкал

16.09.2018г.

 

Над 50 чувала с отпадъци бяха събрани по време на акцията от кампанията „Да изчистим България заедно” в село Байкал. Отборът включваше служители от Община Долна Митрополия, Басейнова дирекция "Дунавски район", РИОСВ - Плевен, Кметство с. Байкал, НЧ "Пробуда-1925", Еко клуб "Дунав" при Общински център за извънучилищни дейности, родители и жители на селото и много деца, живеещи на булевард „Христо Ботев” №5 в Плевен. Към почистването се присъединиха народният представител д-р Калин Поповски, Тихомир Николов – главен секретар на Изпълнителна агенция по околна среда и Светослав Доков - общински съветник.

В акцията участваха много деца и младежи. Към тях се обърна инж. Петър Димитров, директор на БДДР, като им напомни, че като не замърсяваме с отпадъци, допринасяме за опазването и на реките, и на водата като цяло. Директорът на РИОСВ – Плевен Габриел Савов демонстрира как чрез наблюдение с дрон могат да се открият замърсени терени. Д-р Поповски напомни на младите хора, че трябва да пазим уникалната си природа всеки ден.

През последните години село Байкал се радва на засилен туристически интерес. По време на акцията бяха обсъдени бъдещи действия, за да се намали замърсяването на красивия Дунавски бряг в Байкал от туристите, като поставяне на табели, съдове за разделно събиране на отпадъци и други.

Участниците в кампанията получиха грамоти „Приятел на река Дунав”.

Галерия