Не се очакват съществени изменения на речните нива

06.10.2016г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за ниски сутрешни температури – между 0° и 3° в областите Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Перник и Кюстендил. На места ще се образува слана.

По данни и прогнози на НИМХ – БАН главно в планините, след обяд и на отделни места в Северозападна България, днес ще има валежи. Количествата ще са около 1-5 л/кв.м, в отделни райони до около 10 л/кв.м. В петък отново ще завали – до вечерта в Западна България: 5-15 л/кв.м, в Централна: 2-7 л/кв.м, в Източна ще завали най-късно, като валежната зона през нощта срещу събота ще се премества на изток. В събота сутринта все още в източните райони ще превалява, но и там валежите до обяд ще спрат. За нощта срещу събота и до обяд, количества на валежите в Източна и Южна България ще са предимно между 10 и 15 л/кв.м., в отделни райони и над 20 л/кв.м.

През последното денонощие водните нива на реките в цялата страна са се понижавали или са останали без съществени изменения. Повишения в резултат на валежи са отчетени в Дунавския басейн, във водосборите на реките Огоста и Искър. Регистрираното понижение с до - 85 см на р. Въча при Девин, м. Забрал, в Източнобеломорския басейн е следствие от работата на хидротехническо съоръжение. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество на р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 10 см до + 18 см

Черноморски басейн: понижения с до - 1 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 6 см до + 7см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 5 см до + 5 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес водните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. От вечерните часове на 7 до 8, в резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения на водните нива в целия басейн.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества за 6, 7 и 8 октомври ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира 6, 7 и 8 октомври, че водните количества ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 6, 7, 8 и 9 октомври водните количества ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения, а водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.