Не се очакват съществени изменения на речните нива

27.06.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) в следобедните часове днес, главно в Западна и Централна България, ще започнат валежи, придружени от гръмотевици. Количествата ще са до 1-5, на места и до 10-12 л/кв.м. Във вторник и през нощта срещу сряда валежи с краткотраен характер, в отделни райони – интензивни, се очакват на много места в страната. Количествата в западната половина от страната ще са от 1-2 до 5-8 л/кв.м, в източната – между 5 и 15 л/кв.м, изолирани извалявания до около 20-25 л/кв.м. В сряда главно в Централна и Източна България ще превали и прегърми. Количествата предимно ще са от 1-5, на отделни места в северните и крайните югоизточни райони – до 10-15 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 25 до 8 ч. на 26 юни водните нива на по-голямата част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Водните количества на повечето реки са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води са водните количества на реките Огоста – в долното течение, Янтра – в долното течение, Русенски Лом (Дунавски басейн), Провадийска и Камчия (Черноморски басейн), Тунджа – в долното течение, средното течение на р. Марица и притоците й Тополница над яз. „Тополница“ и Сазлийка при гр. Гълъбово (Източнобеломорски басейн), Джерман при Дупница и р. Струма – в долното й течение (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 24 см до + 34 см

Черноморски басейн: понижения до - 4 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 21 см до + 19 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 20 см до + 22 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн от днес, в резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения в горните и средни течения на реките Лом, Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра и Русенски Лом. По-съществени се очаква да бъдат повишенията във водосборите на реките Янтра и Русенски Лом на 28 и 29 юни. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 27 и 28 юни ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Във вечерните часове днес и утре са възможни краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосборите на реките: Батулийска, Искрецка, Малък Искър и Златна Панега. Утре ще има незначително повишение на водното ниво на основната река след гр. Нови Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 27, 28 и 29 юни, че водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. От днес са възможни краткотрайни повишения на нивата на основната река при селищата Габрово, Велико Търново, Каранци и във водосборите на притоците й Дряновска, Лефеджа и Росица. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 27, 28, 29 и 30 юни ще бъдат над средно многогодишните стойности. Днес и утре нивата във водосбора ще продължат плавно да се понижават. В периода 29 юни – 1 юли се очакват повишения, като по-съществени ще бъдат на 29 в горните части на водосбора, а от 30 – и в долните. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.