Не се очакват значителни изменения на речните нива

17.09.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес няма да вали. В неделя на места ще превали, предимно слабо, до 1-2 л/кв.м, но в планините и планинските райони – до 5-7 л/кв.м. В понеделник на много места, в главно северозападната половина от страната, ще превалява дъжд с прекъсвания. На отделни места временно валежите ще са интензивни, с гръмотевични бури. Количествата ще са от 1-2 до 10-15 л/кв.м, но в планините локално са възможни и по-големи количества.

През последното денонощие водните нива в реките от по-голямата част на страна са останали без съществени изменения в граници от -15 см до + 16 см. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество на р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн). По–съществените колебания, отчетени на отделни хидрометрични пунктове в Дунавския и Източнобеломорския басейн, са вследствие работата на хидротехнически съоръжения.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 17 см до + 17 см

Черноморски басейн: колебания от - 2 см до + 1 см

Източнобеломорски басейн: колебания от - 11 см до + 11 см

Западнобеломорски басейн: колебанията са от - 14 см до + 5 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и през следващите 2 дни водните нива в реките от басейна ще останат без съществени изменения. Днес и утре в следобедните часове са възможни слаби повишения на водните нива в горните течения на реките от басейна. На 19. 09 в следобедните и вечерни часове са възможни незначителни повишения, вследствие на очаквани валежи, във водосборите на реките западно от р. Осъм (Вит, Искър, Скът, Огоста, Цибрица, Лом, Арчар, Видбол, Войнишка, Нишава и Ерма). Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 17, 18 и 19 септември ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 17, 18 и 19 септември ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 17, 18, 19 и 20 септември ще бъдат около средно многогодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 20-22.09 са възможни краткотрайни незначителни повишения, главно във водосбора на Черни Лом и след сливането на Бели и Черни Лом. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.