Немски деца спечелиха интернационалният "Danube Art Master 2011"

21.11.2011г.

Немски деца спечелиха интернационалният „Danube Art Master 2011”, обяви Международната комисия за защита на река Дунав (ICPDR).

Интернационалният„Danube Art Master”е подбрал участниците си от победителите в националните „Danube Art Master”, състезатели от 14 страни – Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Чехия, Германия, Унгария, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна.

Печелившата творба е създадена от 11 немски деца от 5 клас. Тяхната артистична рисунка е на тема „Нашият Дунав – многообразна река като нас”. Тя изразява живописно отношението им към природата, като представя и официалното мото на Деня на Дунав 2011 г. – „Бъди активен, запази реките”.

Децата са насърчават да посещават местните реки и заобикалящите ги региони и така да откриват какво означава за тях околната среда.

Конкурса е организиран от ICPDR и Глобално Водно Партньорство за Централна и Източна Европа (GWPCEE). Церемонията по награждаването в Будапеща бе посетена от победителите в националния Danube Art Master и техните придружители. Само две деца от спечелилата група бяха допуснати до обиколката на Будапеща и това са Селина Глас и Адриан Лангнер. Те участваха в тридневна програма, подкрепена от Кока – Кола и организирана от Global Water Partnership Hungary, която включваше разходка около Будапеща и завоите на река Дунав, зологическата градина и музея на Дунав.