Нивата на наблюдаваните реки ще продължат да се понижават или задържат

05.06.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) днес отново ще има валежи, около и след обяд в Южна България с гръмотевици. Количествата ще стигат от 10 л/кв.м, локално в Южна България и до около 20 л/кв.м. В събота само на отделни места в източните, а след пладне в южните райони ще превали краткотрайно. Количества – под 5 л/кв.м. В неделя ще е без валежи.
През изминалото денонощие речните нива в страната са продължили да се понижават или са се задържали. Регистрираните водните количества на наблюдавани реки в страната са около праговете за средни води.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от + 12 см до - 5 см.
Черноморски басейн: регистрирани са колебания на нивата от + 10 см до - 5 см.
Източнобеломорски басейн: регистрирани са колебания на нивата + 3 см до - 16 см.
Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от + 2 см до - 12 см.
В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, днес нивата на наблюдаваните реки в страната ще продължат да се понижават или ще се задържат.
В Дунавския басейн нивата на наблюдаваните реки ще останат без съществена промяна или ще продължат да се понижават. Днес и утре, в резултат на прогнозираните валежи, които на места ще бъдат интензивни, са възможни краткотрайни, незначителни повишения на нивата в горните течения на реките Огоста, Вит, Осъм и Янтра (горното течение на река Росица и горното течение на Дряновска река). Според моделираните водни количества за река Искър днес и утре те ще са над средната многогодишна стойност, но под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Янтра прогнозираните водни количества днес ще бъдат над средно многогодишната стойност, като се очаква понижение на основната река и притоците й, като водните нива ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Русенски Лом водното количество в долното течение на реката на 5 и 6 юни ще бъде около средно многогодишната стойност, като водното ниво няма да се промени съществено.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.