Нивата на наблюдаваните реки ще се понижават или ще се задържат

24.06.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) днес следобед на отделни места в планинските райони от Западна България ще има краткотрайни превалявания с количества до 5 л/кв.м.
През изминалото денонощие от 8 ч. на 22 юни до 8 ч. на 23 юни речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали. Повишения са регистрирани при отделни измервателни пунктове.
Водните количества на наблюдаваните реки в по–голямата част от страната са около и над праговете за средни води. На някои от пунктовете за наблюдение в Дунавския басейн, по Северното Черноморие и в Източнобеломорския басейн са около прага за високи води.
Регистрираните нива в 8 ч. на 23 юни на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: от -90 см до +84 см , по-съществени повишения на водните нива са регистрирани в поречията на реките Осъм с до +84 см, Янтра с до +28 см и Русенски Лом с до +16 см.
Черноморски басейн: отчетени са понижения с до -20 см.
Източнобеломорски басейн: от -9 см до +85 см. В поречие Тунджа повишението на водното ниво е с до +2 см, в поречие Марица с до +16 см в основната река, а в поречие Арда са регистрирани понижения с до 27 см.
Западнобеломорски басейн: отчетени са понижения с до -10 см.
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки на 24 юни ще се понижават или ще се задържат. На места са възможни краткотрайни незначителни повишения на реките.
Дунавски басейн: днес се очаква нивата на наблюдаваните реки да се понижават или да се задържат. Несъществени повишения са възможни в долните течения на наблюдаваните реки, в резултат на оттичане.
Според моделираните водни количества на 24, 25 и 26 юни, те ще са:
-       за река Искър ще са около средната многогодишна стойност, под прага за внимание.
-       за река Янтра ще бъдат над средно многогодишната стойност, под прага за внимание.
-     за река Русенски Лом - в долното течение на реката ще бъдe над средно многогодишната стойност. Днес все още са възможни повишения в долната част на водосбора, вследствие оттичане. Водните количества ще са под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.