Нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от страната се очаква да продължат да се понижават

20.06.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес почти в цялата страна ще има краткотрайни превалявания, в Южна България и с гръмотевици. Количествата валежи в Северна България ще са 5-10 л/кв.м, а в Южна България 10-20 л/кв.м. НИМХ-БАН не прогнозира опасни явления, свързани с вредното въздействие на водите.
Водните количества на наблюдавани реки в по–голямата част от страната са около и над праговете за средни води, а водните количества на северночерноморските реки, както и на реките в Източнобеломорския басейн са около прага за високи води. Регистрираните нива в 8 часа на 19 юни на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: от -4 см до +30 см;
Черноморски басейн: от -2 см до +12 см;
Източнобеломорски басейн: от -59 см до +93 см. Повишения с до + 2 см са регистрирани във водосбора на река Тунджа, с до +93 см са регистрирани във водосбора на река Марица и понижения с до -59 см във водосбора на река Арда.
Западнобеломорски басейн: от -4 см до +10 см.
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки на 20 юни в по-голямата част от страната се очаква да продължат да се понижават. В резултат на прогнозирани валежи са възможни краткотрайни незначителни повишения:
Дунавски басейн: очаква се понижаването или задържането на водните нива да продължи. Според моделираните водни количества на 20, 21 и 22 юни те ще са:
за река Искър - над средната многогодишна стойност и ще бъдат под прага за внимание.
за река Янтра - над средно многогодишната стойност, количества ще са под прага за внимание.
за река Русенски Лом - ще бъдат над средно многогодишната стойност.
Нивата ще останат без съществена промяна и ще са под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.