Нивата на наблюдаваните реки в страната се понижават

03.09.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес в планинските райони на Западна България ще превали слаб дъжд с количества от 1-3 л/ кв.м. През следващите два дни валежи няма да има. За 3 септември е обявен жълт код за високи температури в 20 области: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, В. Търново, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище,  Пловдив, Кюстендил, Пазарджик, Ст. Загора, Хасково,  Ямбол, Кърджали, Сливен и Благоевград.
От 8 ч. на 1 септември до 8 ч. на 2 септември речните нива на наблюдаваните реки в страната са се понижавали, в отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Нивата на наблюдаваните реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води. В долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн), в средното течение на р. Марица, (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.
Регистрираните изменения на нивата на наблюдаваните реки от автоматични и конвенционални станции на НИМХ са :
Дунавски басейн: Регистрирани са изменения на водните нива от -7 см до + 10 см;
Черноморски басейн: Регистрирани са понижения на водните нива с ±2 см;
Източнобеломорски басейн: Водните нива са се изменяли от -34 см до +16 см.
Западнобеломорски басейн: Регистрирани са изменения на водните нива от -6 см до +5 см.
Според метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн и през следващите три дни ще продължи тенденцията на понижение на водните нива .
Прогнозираните водни количества за 3, 4 и 5 септември 2015 са:
р. Искър - под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.
р. Янтра - около средномногогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание.
р. Русенски Лом - под средномногогодишната стойност. Водните нива ще продължават плавно да се понижават. Водното количество ще бъде под прага за внимание.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.