Нивата на реките без изменения

02.08.2016г.

Днес в източната половина на страната времето остава горещо с максимални температури 32 - 37 градуса, по морския бряг 30-32 градуса за там НИМХ - БАН обявява жълт код за опасно високи температури.


Днес на много места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, възможни са и градушки. Количества от 5-10 л/кв.м, локално и повече.

В сряда в централните и източните райони, както и в Рило-Родопския масив ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, възможни са и градушки. Количества от 5-10 л/кв.м, локално и повече.

През денонощието от 8 ч. на 31юли  до 8 ч. на 1 август  речните нива в по-голямата част от страната са се понижавали или са останали без съществени изменения. При отделни хидрометрични пунктове във водосборите на реките Искър (Дунавския басейн), р. Марица и р. Арда (Източнобеломорски басейн), са регистрирани по-значителни колебания на водните нива, които са в резултат на работата на хидротехнически съоръжения.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -6 см до +8 см;

Черноморски басейн: Регистрирани са колебания от -7 см до +5 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -26 см до +11 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -6 см до +6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: В следобедните часове днес са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива във водосборите на реките западно от р. Огоста, в р. Огоста, р. Искър, р. Вит и р. Осъм. На 3 август  са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива на реките във водосборите на Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира:  Водните количества на 2, 3 и 4 август ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. В следобедните часове днес са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива на реките във водосборите на: над яз. Панчарево, р. Владайска, Искрецка и р. Батулийска. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 2, 3 и 4 август  във водосбора на Янтра ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Днес речните нива ще останат без съществени изменения. На 3 и 4 август са възможни краткотрайни повишения на водните нива на реките във водосбора, главно на  р. Росица. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 2, 3, 4 и 5 август  ще бъдат около средномногогодишната стойност. Днес речните нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. В периода 3 – 5 август са възможни краткотрайни, незначителни повишения на водните нива в басейна. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.