Нивата на реките без съществени изменения, НИМХ-БАН обявява оранжев код за сняг и силен вятър в Източна България

10.01.2017г.

Националният институт по метеорология и хидрология на БАН (НИМХ-БАН) обявява за днес първа степен на опасност (жълт код) за всички области в западната половина от страната поради очакваните ниски минимални температури. За областите в източната половина от страната предупреждението е от втора степен (оранжев код), там се очакват значителни валежи от сняг, умерен и силен северен вятър, ще има условия за навявания.

За Черно море е обявен жълт код за силен вятър и вълнение. В следобедните часове там се очаква усилване на вятъра от север-североизток до 12-15 м/сек (6-7 бала по Бофорт), пориви от 17-20 м/сек (7-8 бала по Бофорт), а през нощта срещу 11-и януари – вятър от север-северозапад със скорост 15-20 м/сек (7-8 бала по Бофорт). Вълнението на морето ще се увеличи до 4 бала.

Днес ще има снеговалежи с количества в повечето места между 2 и 7 л/кв.м. В Югоизточна България ще са предимно между 5 и 10 л/кв.м. В Родопите и Странджа – между 10 и 20 л/кв.м., а в отделни райони – и до 25 л/кв.м. След обяд, в крайните югоизточни райони снегът ще премине в сняг. В сряда сутринта все още в североизточните райони ще превалява сняг, след обяд валежите ще спрат. След временно спиране, привечер от югозапад отново ще завали, главно в югоизточната половина от страната. В четвъртък през деня валежите ще спрат. Количествата за двата дни ще са предимно между 5 и 15 л/кв.м., в отделни райони и до 20 л/кв.м.

През денонощието от 8.00 ч. на 8 януари до 8.00 ч. на 9 януари водните нива на наблюдаваните реки в страната са останали без съществени изменения. В резултат на работата на хидротехнически съоръжения са отчетени денонощни изменения на водните нива (от -44 см до +69 см) в Източнобеломорски басейн, във водосборите на реките Марица и Арда.

Поради ниските температури и малките водни количества в отделни участъци на реките в цялата страна са регистрирани повърхностно замръзване, брегови лед или ледена каша.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около праговете за високи води са водните количества на реките р. Провадийска при гр. Провадия, р. Камчия при с. Гроздьово и р. Факийска при с. Гроздьово (Черноморски басейн), както и р. Марица в участъка гр. Пловдив – гр. Първомай.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -24 см до +22 см;

Черноморски басейн: Без регистрирани понижения до -1 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -14 см до + 14 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -14 см до +14 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 10, 11 и 12 януари ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 10, 11 и 12 януари ще бъдат около и над средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 2 дни водните нива ще се задържат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 10, 11, 12 и 13 януари ще бъдат около и под средномногогодишните стойности. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.