Нивата на реките плавно се понижават

01.04.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) през нощта е имало превалявания над по-голямата част от Северна България, а през деня ще има и над останалите райони. Количества от 5-10 л/кв.м, през деня до 5 л/кв.м.
През нощта срещу четвъртък на места в крайните югоизточни райони ще превали, количества - до 2-3 л/кв.м. В четвъртък само на отделни места е възможно съвсем слабо и за кратко да превали. През нощта срещу петък и в петък на места, главно в Северна България и в планините, ще превали слабо, до 2-3 л/кв.м. През миналото денонощие са отчетени понижения на речните нива в цялата страна.
Към настоящия момент водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре, се очаква речните нива в страната да продължат да се понижават. В резултат на прогнозираните количества валежи от дъжд и снеготопенето, не са изключени краткотрайни и незначителни повишения на речните нива на места с регистрирани валежи от дъжд.
Дунавски басейн - възможни са краткотрайни повишения в долните течения на наблюдаваните реки, вследствие на оттичането им и прогнозирани незначителни количества валежи от дъжд.
• Река Искър – прогнозните водни количества на 1 и 2 април ще са около и над средната многогодишна стойност, а водните нива ще са над прага за внимание.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.