Нивата на реките продължават да са високи

12.03.2015г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) днес на отделни места в планините и по високите полета на Западна България ще превали слаб сняг. Дъжд и дъжд, примесен със сняг, ще има на места в централните райони и в Предбалкана, с очаквани количества - от 1 до 5 л/кв.м.
Утре на места ще има превалявания, предимно от дъжд, над около 1500 м от сняг; количества от 1 до 5-6 л/кв.м. В събота валежите ще са на повече места. Количества: в Западна България 1-5 л/кв.м, в Централна и Източна 5-10 л/кв.м.
Водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води, а водното количество на река Марица при гр. Свиленград е над прага за внимание. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни известни повишения или задържане на речните нива в цялата страна, поради снеготопенето, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им.
Днес и утре се очаква повишенията да продължат поради прогнозирани валежи от дъжд и сняг.
За Дунавски басейн прогнозата е за: р. Огоста – средно и долно течение, р. Вит - долно течение, р. Янтра – горно течение.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.