Нивата на реките продължават да се понижават

03.04.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) днес на отделни места, главно в Северна България и в планините, ще превали слабо, до 1-3 л/кв.м.
Утре ще е без валежи. В неделя от запад ще завали дъжд. В Западна България, където валежите ще започнат най-рано, количества за деня ще са 10-12 л/кв.м, в Централна - 1-3 л/кв.м, в Източна България не се очакват валежи.
През изминалото денонощие речните нива в цялата страна са продължили да се понижават.
Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.
Дунавски басейн: речните нива в басейна са се понижили с до -38 см;
Черноморски басейн: незначително повишение от +14 см е регистрирано на река  Ропотамо при с. Веселие. Нивата на всички останали наблюдавани реки в басейна са се понижили с до -24 см;
Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали с до -35 см. Незначителни повишения с до +3 см и с +7 см са регистрирани съответно на река Арда при с. Вехтино и на река Върбица при спирка Джебел.
Западнобеломорски басейн: понижения с до -8 см и с до -35 см са отчетени, съответно в поречията на Места и Струма.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре се очаква понижението на речните нива да продължи. В резултат на прогнозираните незначителни количества валежи от дъжд и снеготопенето, са възможни краткотрайни повишения на речните нива на места с регистрирани валежи от дъжд.
Дунавски басейн: възможни са краткотрайни повишения във водосборите на наблюдаваните реки, вследствие на продължаващото им оттичане и прогнозираните незначителни количества валежи от дъжд;
• Река Искър – прогнозните водни количества на 3 април ще са около и над средната многогодишна стойност, а водните нива ще са над прага за внимание;
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.