Нивата на реките продължават да се задържат или понижават

29.07.2015г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес оранжев код за високи температури в двайсет и една области. Продължават горещини с максимални температури 36-40 градуса. Времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи.
Жълт код за високи температури са обявени в останалите области Добрич, Варна, Бургас, Смолян, София, София област и Перник. В Добрич, Варна и Бургас – горещо с максимални температури 34°-36°, по морския бряг 28°-30°. Смолян – горещо с максимални температури около 30 градуса. София, София област и Перник – с продължаващи горещини и максимални температури 34-36 градуса.
Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. Днес не е изключено в Североизточна България и в планинските райони да превали и прегърми. Количества – до 5 л/кв.м. В четвъртък на отделни места, главно в планините, ще прегърми, възможно е и за кратко да превали. В петък – на места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Количествата ще са до 3-10 л/кв.м, в отделни райони до 15-20л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за ниски води. Реките във водосборите на р. Огоста – долно течение, р. Осъм – долно течение, р. Янтра – средно течение, р. Русенски Лом, (Дунавския басейн), р. Провадийска – горно течение, р. Камчия – долно течение (Черноморски басейн), р. Тунджа – долно течение, р. Марица – горно и долно течение (Източнобеломорски басейн), р. Места – долно течение, р. Струма – горно течение (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за средни води. Водните количества на реките във водосбора на р. Марица – в средното й течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 2 см до + 3 см
Черноморски басейн: водните нива са се понижили с до - 6 см
Източнобеломорски басейн: незначителни колебания на водните нива от - 4 см до + 55 см
Западнобеломорски басейн: незначителни промени на водните нива от - 4 до + 14см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и утре ще се понижават или ще останат без промяна. Краткотрайни повишения се очакват в петък 31.07. в резултат на прогнозирани валежи. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.
Дунавски басейн – днес и утре водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Краткотрайни повишения се очакват на 31 юли. Според моделираните водни количества за р. Искър на 29, 30 и 31 юли ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра: прогнозираните водни количества за 29, 30 и 31 юли ще бъдат около и под средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом:прогнозираните водни количества на 29, 30 и 31 юли, ще бъде около средно многогодишните, като нивата ще продължат да се понижават.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.