Нивата на реките се понижават, а в Северна България е обявен жълт код за вятър

02.12.2015г.

През нощта и преди обяд ще духа северозападен вятър със скорост 14-19 m/s., в Северна България е обявен жълт код за вятър с изключение на област Габрово. Днес само на отделни места ще превали слаб дъжд, в планините слаб сняг. Четвъртък и петък  ще са без валежи. За утрешния ден жълтия код за вятър е отменен от НИМХ .

През изминалото денонощие (от 8:00 часа на 30.11. до 8:00 часа на 1.12.) водните нива на почти всички наблюдавани реки в страната са се понижавали. Повишения, вследствие оттичане са регистрирани в долните течения на реките Огоста (Дунавски басейн), Тунджа (Източнобеломорски басейн) и Струма (Западнобеломорски басейн). Протичащите водни количества, към 8 часа на 1.12 в по-голяма част от страната, са около праговете за високи води. Водните количества в средното течение на реките Искър (Дунавски басейн), Врана, Камчия и Ропотамо (Черноморски басейн), в горното течение на  Марица (Източнобеломорски басейн), в горното и долно течение на Струма (Западнобеломорски басейн), са около праговете за средни води. Водното количество на р. Черни Вит (горно течение) – (Дунавски басейн) и на черноморските реки Айтоска и Факийска са около праговете за ниски води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн - колебанията на речните нива са от -90 см до +5 см;

Черноморски басейн - нивата на реките Провадийска – горно течение, Врана, Факийска и Ропотамо са останали непроменени. Понижения с до -30 см са регистрирани във водосборите на останалите наблюдавани реки в басейна.

Източнобеломорски басейн - колебанията на речните нива са от -81 см до +36 см;

Западнобеломорски басейн - колебанията на речните нива са от -15 см до +3 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и през следващите 1-2 дни нивата на реките в по-голяма част от басейна ще се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 2, 3 и 4 декември около и под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 2, 3 и 4 около и под средномногогодишната стойност. Водните нива в целия водосбор ще се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на реката на 2, 3, 4 и 5 декември над средномногогодишната стойност. Нивата в целия водосбор ще продължат да се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.