Нивата на реките се задържат, НИМХ обяви жълт код в пет области

20.05.2015г.

 

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за дъжд и гръмотевична дейност в областите Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. Времето може да е потенциално опасно, но прогнозираните явления не са необичайни, просто изискват внимание, ако възнамерявате на вършите работа на открито. Следете прогнозата за времето и не поемайте излишен риск, съветва НИМХ.
По техни данни и прогнози днес, главно в часовете след обяд, се очакват превалявания и гръмотевици.  По-интензивни ще са те на места из Родопската област и Тракия, локално до 15-35 л/кв.м. В четвъртък има малка вероятност на отделни места в планините да превали за кратко. Количествата – от 3-10 л/кв.м. В петък краткотрайни валежи и гръмотевици ще има на повече места в Югозападна България с количества от 5-10, локално до 15-20 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали. Незначителни повишения са отчетени в долните течения на част от реките. Водните количества на повечето наблюдавани реки в страната са над праговете за високи води.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали с до - 8 см.
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали с до - 4 см.
Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от - 70 с до + 18 см. Повишения са отчетени в средното и долното течение на река Марица с до + 18 см.
Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменяли от - 2 см до + 10 см.
В резултат на метеорологичната прогноза и хидрологична обстановка, днес са възможни повишения на речните нива в страната, вследствие на прогнозираните количества валежи.
Дунавски басейн: утре се очакват повишения в средното и долното течение на река Искър. Прогнозираните водни количества ще са над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. В сряда и четвъртък се очакват повишения в поречието на река Янтра – в горното течение на основната река, в горното течение на река Росица и в горното течение на Дряновска река. Прогнозираните водни количества ще бъдат над средно многогодишната стойност, но под прага за внимание. Според моделираните водни количества в долното течение на река Русенски Лом те ще бъдат над средно многогодишните стойности. Възможни са незначителни повишения, което ще бъде под праговете за предупреждение.
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.