Нивата на реките ще останат без съществена промяна

06.08.2015г.

       За днес Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви жълт код за високи температури в 18 области: ВИДИН, МОНТАНА, ВРАЦА, ЛОВЕЧ, ПЛЕВЕН, ВЕЛИКО ТЪРНОВО, РУСЕ, РАЗГРАД, ТЪРГОВИЩЕ, СИЛИСТРА, ШУМЕН, ДОБРИЧ, ВАРНА, СЛИВЕН, СТАРА ЗАГОРА, ПЛОВДИВ, ПАЗАРДЖИК И БЛАГОЕВГРАД. Горещо ще е времето, с максимални температури 35°-36°. В Добрич и Варна горещо, с максимални температури 33°-35°, по морския бряг 31°-33°.

Жълт  код за високи температури и вятър е обявен за областите БУРГАС, ЯМБОЛ, ХАСКОВО И КЪРДЖАЛИ. Поривите на вятъра в южните райони ще достигат 17-20м/с. Горещо време с максимални температури 35°-36°. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Днес на отделни места в Западна България ще прегърми и превали –  количествата до 5 л/кв.м. В петък и събота главно в планинските райони ще има изолирани краткотрайни валежи. Количества – 1-5 л/кв.м.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна, като на отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за ниски води, в поречието на р. Искър водните нива са около праговете за екстремно ниски води. Водните нива в долното течение на р. Провадийска, както и на р. Сазлийка при Гълъбово са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 8 см до + 14 см
Черноморски басейн: водните нива са се изменяли от - 2 см до + 2 см
Източнобеломорски басейн: колебания на водните нива от - 7 см до + 5 см
Западнобеломорски басейн: водните нива са се понижавали с до - 30 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, днес и в следващите два дни водните нива на наблюдаваните реки в страната да останат без съществена промяна. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.
Дунавски басейн – днес и през следващите два дни водните нива ще останат без съществена промяна.  Според моделираните водни количества за р. Искър на 6, 7 и 8 август ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 6, 7 и 8 август ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества в долното течение на реката на 6, 7 и 8 август ще бъдат под средно многогодишната стойност, като нивата ще останат без съществени изменения.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.