Нивата на реките ще останат без съществени изменения

10.09.2016г.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ-БАН) днес в западната половина от страната ще има слаби превалявания, с количества до 5 л/кв.м. В неделя на отделни места ще има превалявания от дъжд, с по-голяма вероятност в Западна България. Количествата ще са предимно между 1 и 5 л/кв.м. В понеделник в крайните югозападни райони е възможно да превали с количества до 1-3 л/кв.м.

През денонощието от 8.00 ч. на 8 септември до 8.00 ч. на 9 септември водните нива на реките в по-голямата част от страната са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество в горното течение на р. Марица при с. Радуил (Източнобеломорски басейн) и в р. Пиринска Бистрица при с. Горно Спанчево (Западнобеломорски басейн). По-съществените колебания, отчетени на отделни хидрометрични пунктове в Дунавския и Източнобеломорския басейн, са в резултат от работата на хидротехнически съоръжения.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -18 см до +16 см;

Черноморски басейн: Регистрирани повишения до +1 см

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -14 см до +15 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -7 см до +5 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ-БАН:

Дунавски басейн: Днес и през следващите 2 дни водните нива в реките ще останат без съществени изменения. Днес са възможни краткотрайни повишения в горното течение на р. Огоста и горното и средно течение на р. Искър.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 10, 11 и 12 септември ще бъдат около и под средногодишните стойности. Днес са възможни краткотрайни незначителни повишения във водосборите на р. Владайска и р. Банкенска. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че водните количества за 10, 11 и 12 септември ще бъдат около и под средномногогодишната стойност. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водните количества в долното течение на реката на 10, 11, 12 и 13 септември ще бъдат около средногодишната стойност. Днес и през следващите 2-3 дни нивата във водосбора ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Подробна информация за страната можете да намерите тук.