Нивата на реките ще продължават да се понижават

29.04.2015г.

 

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) днес главно в Източна България и в Рило-Родопската област ще има краткотрайни, на места интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Количествата от 1-5 л/кв.м, на отделни места в Странджа и Родопите около 15 л/кв.м. В Северозападна България ще е почти без валежи.
В четвъртък в по-голямата част от страната няма да вали. Само на отделни места в Източна България ще превали дъжд, с количества под 5 л/кв.м. В петък след обед, на изолирани места, главно в планините, ще има краткотрайни превалявания под 5 л/кв.м.
Водните количества на по-голяма част от наблюдаваните реки са над праговете за високи води. През изминалото денонощие нивата на реките са се изменили незначително +11 см ÷ -10 см.
Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили -5 см ÷+7 см.
Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили -10 см ÷+4 см.
Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили +11 см ÷-6 см.
Западнобеломорски басейн: отчетени са колебания на речните нива в границите от -+8 см ÷-6 см.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес нивата на реките ще продължават да се понижават или ще се задържат. В прогнозирания тридневен период са възможни незначителни, краткотрайни повишения на речните нива в резултат на продължаващото частично снеготопене и очакваните валежи от дъжд.
Дунавски басейн - краткотрайни, незначителни повишения са възможни по течението на реките Лефеджа и Росица (водосбора на р. Янтра).
Подробна информация за цялата страна можете да намерите тук.