Нивата на реките ще са без промяна или ще се понижават

27.07.2015г.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за високи температури в цялата страна. Горещо, с максимални температури от 35-38 градуса. Горещо, с максимални температури – 31-36 градуса, ще е в Черноморските области. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск.
Краткотрайни превалявания днес се очакват на места в западните планински райони и в Североизточна България. Количества – около 5 л/кв.м. Във вторник и сряда на отделни места, главно в планините, ще прегърми, възможно е и за кратко да превали.
През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за ниски води. Реките във водосборите на р. Огоста – долно течение, р. Осъм – в долното й течение, р. Янтра – в средното й течение, р. Русенски Лом, (Дунавския басейн), р. Камчия – в долното й течение, р. Ропотамо (Черноморски басейн), р. Тунджа – в долното й течение, р. Марица – в горното и долното й течение (Източнобеломорски басейн), р. Струма – в горното и течение (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за средни води. Водните количества на реките във водосбора на р. Марица – в средното й течение (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води. Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 2 см до + 1 см
Черноморски басейн: водните нива са се понижили с до - 6 см
Източнобеломорски басейн: незначителни колебания на водните нива от - 16 см до + 20 см
Западнобеломорски басейн: незначителни промени на водните нива от - 2 см до + 4 см
На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна. Към момента подхранването на реките е предимно от подземни води.
Дунавски басейн – днес и през следващите два дни водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Според моделираните водни количества за р. Искър: прогнозираните водни количества на 27, 28 и 29 юли ще са под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра: прогнозираните водни количества за 27, 28 и 29 юли ще бъдат около и под средно многогодишната стойност, но под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом прогнозираните водни количества на 27, 28 и 29 юли, ще бъде около средно многогодишните, като нивата ще продължат да се понижават.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.