Нивата на реките ще се понижават

15.06.2015г.

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) обявява за днес жълт код за горещо време в 14 области : Видин,Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и Благоевград , където дневните температури ще достигнат 35 – 37 градуса.
Очакват се и изолирани краткотрайни превалявания ,главно в централните райони на Северна България и Лудогорието, както и в планините с количества от 5-10 л/кв.м.
Във вторник на много места ще има валежи и гръмотевични бури с количества от 2-10 л/кв.м, но са възможни и локални до 20 л/кв.м. В сряда на много места ще вали и ще има гръмотевични бури с подобни количества. В Югозападна България са възможни и по-големи количества на валежите.
През изминалото денонощие (от 08:00h на 13.06 до 08:00h на 14.06) речните нива в по-голямата част от страната са се понижили или са се задържали. Регистрираните водни количества на наблюдаваните реки в страната са около и под праговете за средни води.
Дунавски басейн: речните нива на наблюдаваните реки са се понижили с до -29 см.
Черноморски басейн: колебанията на нивата са били от +5 см до -4 см.
Източнобеломорски басейн: нивата са се изменили от +5 см до -9 см.
Западнобеломорски басейн: речните нива във водосборите на наблюдаваните реки са се изменили от +2 см до -2 см.
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес се очаква да се понижават. На 16 и 17 юни са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в цялата страна.
Дунавски басейн : днес се очаква понижение на нивата на наблюдаваните реки. На 16 и 17 юни са възможни краткотрайни повишения.
Според моделираните водни количества за река Искър, днес те ще са около и над средната многогодишна стойност, но ще бъдат под прага за внимание.
Според моделираните водни количества за река Янтра: водните количества за 15 и 16 юни ще бъдат над средно многогодишната стойност. Водните количества ще са под прага за внимание. Възможни са краткотрайни повишения в горното течение.
Според моделираните водни количества за река Русенски Лом : водното количество в долното течение на реката на 15, 16 и 17 юни ще бъдe около средно многогодишната стойност. Водното ниво ще се понижава плавно. На 17 юни са възможни незначителни повишения в горните части на водосбора.
Подробна информация за страната можете да намерите тук.